23 Ekim 2013 Çarşamba

Çalışmalarım-1

Uzun bir bayram tatilinin sonunda zor da olsa çalışmalara başlamalı artık. Biliyorum , biliyorum zor geliyor; ama sınava çok zaman da kalmadı. (Geçenlerde siteme KPSS için bir geri sayım sayacı ekledim. Sizlerde ne kadar süre kalmış sınava rahatlıkla takip edebilirsiniz.)

Eee.. sıkı bir dönüş yapalım o zaman ! Bu hafta sözelde 2 konu bitiriyoruz! Matematikten sıkıntınız varsa her hafta 1 konu bitirerek, zamandan kazanabiliriz.

Ben bu hafta Tarih'in ilk iki konusunu hedefledim. Onların konu anlatımlarını çalışacağım. Elbette not tutacağım ve tuttuğum notları da her gün okuyacağım. Testler çözeceğim.

Buradan herkese kolay gelsin diyorum!


22 Ekim 2013 Salı

Türkçe-Hangi Konudan Kaç Soru Çözelim ?

Sizlere daha önce söylediğim şeyleri tekrarlamadan direk bilgileri sunacağım bu yazımda. Bu yüzden oldukça kısa olacak :).

Bu arada Tarih-Hangi Konudan Kaç Soru Çözmeliyim? yazımda da belirttiğim gibi aşağıda belirtilen soru sayılarına çözeceğiniz deneme sınavları dahil değildir. Yani ayrıca, genel deneme çözmeniz gerektiği gibi, Türkçe deneme sınavları da çözmelisiniz.


21 Ekim 2013 Pazartesi

Zamana Karşı Yarışın!

Sınavda zamanınız yetmiyorsa ve üstelik hız problemi sizin en büyük probleminiz ise muhakkak bu yazıyı okumalısınız.

Burada yazacaklarımı muhakkak daha önceden duymuşsunuzdur; ancak ben genel çapta bir toparlama yapmak istedim. Böylece yapacağımız şeyleri bir arada görürsek, uygulamamız daha kolay hale gelir umudundayım.

Bildiğimiz şeyleri kimi zaman uygulamada zorluk çekiyoruz. Her bilgi teorikte ki kadar kolay olmuyor uygulamaya geçince. 

Ben zaman açısından pek problem çeken birisi değilim. Bunun da temel sebebini bol bol soru çözmeye bağlıyorum . Konuyu ne kadar bildiğiniz, soruları çözemiyorsanız çok da önemli olmuyor. Asıl hedefimiz elbette soruları doğru bir şekilde zamanında çözebilmek. 

O halde diyeceklerime kulak verin.

1) Konulara bir kaç farklı kaynaktan çalışın asla tek bir kaynakla yetineyim demeyin.

2) Konuları çalışırken not tutun. 

3) Notlarınızı gözden geçirin.

4) Farklı yayın evlerine ait soru bankaları edinin ve ilgili konu ile ilgili bol bol soru çözün.

5) Soruları çözerken saat tutun, cep telefonunuzun kronometresini bunun için kullanabilirsiniz.

6) Testinizi bitirdiğiniz de diyelim ki 15 soruyu 30 dakika da çözdünüz. Olabilir! Bir sonraki teste geçmeden önce yanlış yaptığınız ya da boş bıraktığınız, tereddütte kaldığınız soruların cevapların muhakkak cevaplarını öğrenin. Daha sonra bir sonraki test için kendinizi hazırlayın.

7) Bir önceki testi 30 dakika içinde çözmüştünüz ya, ikinci testi biraz daha hızlanarak çözmeye çalışın . Hedefiniz : 30 dakikadan daha kısa bir zaman ! Birden 15 dakikaya inemezsiniz, bu zamanla oturacak bir durumdur.

8) Zamana karşı kendinizle yarışırken , hız probleminiz yavaş yavaş çözümlenecektir. Önceleri 30 dakika gibi bir zaman ayırdığınız testleri zamanla 25, 20,15 hatta 10 dakika da dahi çözebileceksiniz.

Eminim bu dediklerim, özellikle 10 dakika olayı, size çok abartı gibi geliyor. "30 dakikadan 10 dakikaya inilir mi ?" dediğinizi duyabiliyorum. İnanını bana iniliyor. 

Kronometre çalışmasını yapmayı sakın ihmal etmeyin. Ne kadar çok soru çözerseniz, ne kadar farklı tipte soru ile alıştırma yaparsanız, konuya dair bilginiz ile beraber, yorum yeteneğiniz de gelişecektir. Dolayısıyla, soruları belli bir yerden sonra direk tanıyacak ve ne sorduğunu direk tahmin edeceksiniz.



20 Ekim 2013 Pazar

Tarih- Hangi Konudan Kaç Soru Çözelim ?

Bu çok tartışılan bir konudur. Tam bir reçete vermek de, esasen mümkün değildir. Elimizden geliyorsa piyasadaki tüm soruları çözmeliyiz. Şansa bırakmamalıyız işimizi.

Tarih, sözel bir ders olduğu için,  sık sık tekrar yapmayı gerektiren bir derstir (en azından benim için). Bu tekrarları da, sorular ile pekiştirmek faydamıza olacaktır.

Öncelikle hangi konudan kaç soru çıkar bunların dağılımı % kaçtır ? diye merak ediyorsanız. Buyurun şu adresi inceleyin : ösym konu dağılımı

Şimdi gelelim hangi konudan ortalama kaç soru çözmemiz gerektiğine.

Tarih Çözülmesi Hedeflenen Soru Sayısı Resmi


















Bu arada yukarıda belirtilen soru sayılarına çözeceğiniz deneme sınavları dahil değildir. Yani ayrıca, genel deneme çözmeniz gerektiği gibi, Tarih deneme sınavları da çözmelisiniz.

19 Ekim 2013 Cumartesi

Ders Çalışma Alışkanlığı

Belki, burada yazacaklarımı daha önceden duymuşsunuzdur; ama benim aklıma geldiğinden yazmak istedim. :)

Genelde, ders çalışmak için masa başına otururuz; ama sonra bir fark ederiz ki, sadece ders çalışmaya çalışmışız. Artık,bu durumu değiştirme zamanı geldi, diye düşünüyorum. Bunu değiştirmek için ise, ders çalışma alışkanlığı edinmemiz gerekiyor.

Burada, aklıma gelen ufak tefek şeyleri paylaşacağım.

21 gün kuralı

Bir alışkanlığı edinebilmek için, öncelikle 21 gün o alışkanlığı yapmamız gerekir. Başlarda zor gelebilir. Kabul ediyorum; ama devam etmeniz en temel kuraldır.

Kendinize bir çalışma programı belirleyerek başlayabilirsiniz. Lütfen ama lütfen uyabileceğiniz, esnek programlar(yedek zamanların bulunduğu, işiniz çıktığınızda değişime uygun programlardan bahsediyorum) oluşturun. Programınızın, yeterince uygun olduğuna emin olduktan sonra, onu uygulamaya geçin.

Örneğin, günde dört saat ders çalışacağım ya da günde 200 soru çözeceğim şeklinde bir karar aldıysanız, 21 gün boyunca, her ne olursa olsun bunu yapın!

Aldığınız kararlar, 21 gün sonunda sizin alışkanlığınız olmaya başlayacaktır.

Peki bir şeyin, sizin için alışkanlık olup olmadığını nasıl anlarsınız ?

Bir işi artık otomatik olarak yapıyorsanız ve hatta yapmadığınız vakit "bir şeylerin eksik" olduğunu düşüyor, "huzursuzluk"hissediyor olmanız gerekiyor. Gece yatağınıza yattığınızda o günün programına uyduğunuz için rahat bir uyku çekebiliyor olmanız gerekiyor.İşte bu belirtiler, sizin alışkanlık kazandığınızı gösterir.

İşte bu şekilde, ders çalışmaya da alışabilirsiniz.

Kısa bir hatırlatma yapmak istiyorum,

*Ders çalışırken, dikkatinizin dağıldığı süreye kadar çalışın. Daha fazlası zaten işinize yaramaz. Boşa zaman harcamayın. Eğer 45 dakikadan daha kısa sürede dikkatiniz dağılıyorsa, bunun sebebine odaklanın:

  • Ders ilginizi mi çekmiyor ? İlgi çekici bir hale getirin ( ki anlamaya ve sorularını doğru çözmeye başladıkça ders de otomatik olarak ilginizi çekecektir) .
  • Örneğin, başlangıç olarak sadece 10 dakika mı çalışabildiniz, sorun değil. Sadece bir sonraki sefer 5 dakika daha fazla çalışmayı deneyin. Bir süre bunu devam ettirin. On beş dakikaya ulaştıktan sonra, çalışma süreniz kırk beş dakika ya ulaşana dek, aynı işlemi beşer dakika beşer dakika artırın. Ve kendinizi ödüllendirmek için, 15 dakikalık kocaman bir ara verin.
  • Belkide aynı dersi sürekli çalıştığınız için, sıkılıyor ve dolayısıyla konsantre olamıyor olabilirsiniz. O halde, sevdiğiniz (sorularını çözmekten zevk aldığınız ve netlerinizin yüksek geldiği ) ders ile ilgili bir çalışma yapabilirsiniz. Bu test çözmek de olabilir, konu tekrarı yapmak da , yeni bir konu çalışmak da. Tamamen size bağlı.

2014 KPSS bekle bizi bomba gibi geliyoruz !

18 Ekim 2013 Cuma

MATEMATİK-GEOMETRİ PROBLEMİ YAŞAYANLAR

Herkes bir konuya takılıp kalır. İşte bazılarımız da matematik ve geometri konusunda sıkıntı çeker. Şükür ben o konuda kendime güveniyorum, çünkü iyi olduğumu düşünüyorum(alçak gönüllülük yapmayacağım, bu konuda özel ders vermişliğim de var).

Sizlere de buradan yardımcı olmak istiyorum.

Nelere ihtiyacınız var ?


  1. Özgüven
  2. Sabır
Kesinlikle ihtiyacınız olan şeyler bunlar. Pes etmeyeceğiz arkadaşlar. 

Eğer sayısal derslerde sıkıntı yaşıyorsanız, temeliniz ile ilgili problem olduğunu varsayıyorum. Zamanında bu dersleri size sevdirecek öğretmenler edinmemiş olabilirsiniz. Size dersi anlatan hoca bile ne yaptığının farkında olmadan, aldığı parayı düşünerek dersi anlatıp ya da anlatmayıp temelinize zarar vermiş olabilir. O zamanlar o konu üzerine yeterince eğilmemiş de olabilirsiniz. 

O ya da bu sebepten dolayı bir şekilde temel eksikliği yaşıyorsunuz. Neyse ki bunu anlayabilecek olgunluğa geldik.

Arkadaşlarımın matematik çalışırken yaptıkları hatalardan birinin, ezber yapmak olduğunu fark ettim. Matematik kesinlikle ezberlenecek bir ders değildir. Formüller elbette ezberlenecek; ama problemin çözümlerini ezberlemeniz sizi çözüme yaklaştırmayacağı gibi yanlış yapmanıza da sebep olacaktır.

Temelinizi kuvvetlendirmek için, en son hangi sınıfa matematiğiniz kötüydü bunu anımsayın. Çünkü KPSS matematik konuları lise-1 müfredatı. Eğer siz orta okuldan beri sıkıntı çekiyorsanız, hiç gocunmadan orta okul derslerinden matematik çalışmaya başlayın. 

Hemen kendinize bir orta okul kitabı alın ve o yaşlarda anlayamadığınız bilgileri, şuan daha rahat anladığınızı fark edeceksiniz. Daha sonra da, dokuzuncu sınıf ders kitaplarına geçin ve bol bol alıştırma yapın. 

İşte bu aşamadan sonra KPSS kitaplarındaki bilgiyi rahatlıkla özümseyeceksiniz.

Problemlerinizi çözerken zor sorulardan başlamayın. Bu yangına körükle gitmekten başka hiç bir şey değildir.

En basit sorudan başlayın, o seviyedeki soruları çözdükten sonrada bir üst seviyeye geçin daha zor soruları çözmeyi deneyin. Her aşamada daha zor problemi çözdükçe göreceksiniz ki , sınav da sorulan sorular çok basit.

Sizlere şöyle bir örnek vermek istiyorum, ben lisedeyken matematik ve geometri öğretmenlerim bizleri üniversite sınavına hazırlarken, çok zor sorular sorardı. Elbette, konuyu iyice kavrattıktan sonra,yani basit problemleri çözdükten sonra. Bizlere, olimpiyat soruları soruyorlardı, gerek derslerde gerek yazılı sınavlarda ve belirli bir süre içinde o soruları çözmemizi bekliyorlardı. Biz sanıyorduk ki sınavlar çok zor; çünkü sordukları soruları çözemiyorduk. Ama bunu herkes yapıyor bizde yapmak zorundayız dedik ve soruları çözmeye başladık, zamanla. Sonra, ÖSYM'nin yaptığı sınavların sorularıyla karşılaştığımızda, hiç zorluk çekmedik.


Kitap almak zorunuza gidiyorsa , Milli Eğitim'in web sayfasına girerek orada erişime açık kitapları bulabilirsiniz. İlk okuldan , liseye kadar bir çok ders kitabı ücretsiz olarak verilmektedir. Bunun yanı sıra ilköğretim öğrencileri için hazırlanmış ders videolarına da internetten üzerinden erişebileceğinizi unutmayın.

Bu işlemleri yapmak size zaman kaybıymış gibi gözükebilir. Aslında bunun tam aksine zamandan kazanmış olacaksınız. Çünkü temel oluşturmadan soru ezberlemeye çalışmanız, farklı bir soru mantığı ile karşılaştığınız da soruyu çözememeniz demektir. 

Sağlam bir temelle inşa ettiğiniz binanız(bilgi dağarcığınız), ufak depremler ile (farklı mantıkta hazırlanmış sorular ile) yıkılamaz olacaktır.



Sabırlı olun ve kendinize güvenin. Herkes her şeyi başarabilir.


17 Ekim 2013 Perşembe

Çalışırken Detaya İnmek

Elbette çok konu ve her konu hakkında yazılmış detaylı bilgi mevcut. Peki biz bunlara nasıl yaklaşmalıyız?

Tüm konulara çalışmalı mıyız? Her bulduğumuz bilgiyi okumalı mıyız? Eee... o zaman kafamız karışmaz mı ?Hem onca bilgiyi nasıl olacak da aklımızda tutacağız ki ?

İmkansız diye bir şey yoktur! Kesinlikle her konuya detaylı bir şekilde çalışabiliriz. Hatta ne kadar detaya inersek, ne kadar ayrıntılı bilirsek kendimize olan güvenimiz biraz daha yerine gelir.

Peki nasıl yapacağız?

Hemen açıklayayım.

BASAMAK 1 --> Öncelikle her zaman dediğim gibi çalışmak istediğimiz konuyu belirliyoruz. O konuya ilişkin genel çaplı anlatılmış konu anlatımlarını inceliyoruz. Detaya inmiyoruz.
BASAMAK 2 -->  Bilmediğimiz ya da yeni öğrendiğimiz bilgileri, not aldığımız deftere yazıyoruz.
BASAMAK 3 -->  Konuya ilişkin soruları, yaprak testlerden ya da soru bankalarından çözüyoruz.
BASAMAK 4 -->  Daha sonra zaman geçtikçe tekrar yapıyoruz. Yapamadığımız soruların doğru yanıtlarını öğreniyoruz. Zaman geçtikçe, konunun daha da detayına iniyoruz.

Lafın özü, önce genel olarak konu hakkında bilgi sahibi olun. En başta detaylı çalışmak sizi bilgi ile boğacağı gibi, hem zaman kaybına hem de motivasyon kaybına sebep olacaktır. O konu hakkında bir kaç bilgi edindikten sonra detaya inmek ise, konuya daha hakim olmanızı sağlayacaktır.

Genel bilgi sahibi olmak için,

 Cep kitapçıklarından, konu özetlerinden faydalanabilirsiniz.

Daha detaylı bilgi için ise, 

Konu anlatımlı KPSS kitaplarından, konuya ilişkin ders anlatım videolarından, (tarih için) tarihi romanlardan ... vs. faydalanabilirsiniz.


16 Ekim 2013 Çarşamba

Hızlı Okuma

Ah keşke dedikleri gibi dakika da 1000 kelime okumak mümkün olsa.

Yanlış okumadınız 1000 kelime yahu az buz bir sayı değil bu !

Üniversiteye hazırlık aşamasında, o kadar çok Türkçe sorusu çözerdim ki , hatta en sevdiğim soruların paragraf soruları olduğunu söyleyebilirdim. Kaç paragraf sorusunu kaç dakika da çözdüğümü söylemek istemiyorum; çünkü "Yok artık abartıyorsun !"dediğinizi duyar gibi oldum  :). Ama inanın hızlıydım. Şimdi ise yıllar yıllar geçti, kitap okumayı her ne kadar çok sevsem de ayda iki kitap ancak okur vaziyete geldim. Gazete dergi bile okumaz oldum. Neden mi ? DERS ÇALIŞIYORDUM ! Süper mazeret değil mi :D

Gel görelim ki, bu aralar paragraf sorularında sinir oluyorum . Çünkü bir türlü konsantrasyonumu sağlayamadığım gibi , zamanımı da kaybetmiş oluyorum.

İşte bu yüzden de hızlı okuma ile ilgili uygulamalar yapmaya karar verdim. Bir kitap almıştım; üşenip de okumuyordum bir türlü.


TONY BUZAN-HIZLI OKUMA yazarın ve  kitabın adı . İsterseniz sizde alın deneyin, isterseniz ben bir deneyim( ki şimdilik işe yarayacağına dair süper bir umut besliyorum içimde...)   size haber vereyim .


Eski sınav tempoma ulaşsam, bana yeter daha ne isterim :)

15 Ekim 2013 Salı

Hangi Derse Kaç Saat Çalışayım ?

Bu tamamen size bağlı bir şey aslında. Hangi konuda ne kadar başarılı olduğunuz ile alakalı bir durum.

Sınava hazırlık sürecinde dershaneye gidenlerimizin , bu konu üzerinde fazla düşündüğünü sanmıyorum. Çünkü dershaneler yıllık ders programlarını belirli bir çerçevede oluşturuyorlar ve haftalık ona göre ders programı hazırlıyorlar.

Daha önce de dediğim gibi ben , dershaneye gitmeden , kendi çabalarımla sınava hazırlanacağım. Bu yüzden de şöyle kısa bir araştırma yaptım ve aşağıdaki sonuçlara ulaştım.

Dershanelerin hangi derse ne kadar ağırlık verdiğine baktım. Elimde detaylı bir liste var ama; dershanelerin reklamını yapmamak adına bunu paylaşmayacağım.

KPSS-B grubundan sınava hazırlananlar için aşağıdaki bilgiler faydalı olacaktır.

KURS ÜCRETLERİ: 850-1200 TL ARASINDA DEĞİŞİYOR

TOPLAM KURS SÜRESİ : 192-314 SAAT ARASINDA

DERS SAATLERİ:

TÜRKÇE:  20-34 SAAT ARASINDA DERS SÜRESİ

MATEMATİK+ GEOMETRİ: 55-90 SAAT ARASINDA DERS SÜRESİ

TARİH:  36-54 SAAT ARASINDA DERS SÜRESİ

COĞRAFYA: 20-35 SAAT ARASINDA DERS SÜRESİ

VATANDAŞLIK: 15-28 SAAT ARASINDA DERS SÜRESİ


GENEL TEKRAR VE SORU ÇÖZÜM SAATLERİ: 40-100 SAAT

DENEME SINAVLARI (KONU TARAMA SINAVLARI VE GENEL TARAMA SINAVLARI):

12-34 ADET arasında değişiyor.




Sizlerde kendinize göre bu saatler üzerinde oynamalar yapabilir ve evde ders programınızı buna göre oluşturabilirsiniz.


NOT: Buradaki bilgiler herkes tarafından bilinen, kaynakları sınavlara hazırlık aşamalarında kullanılan kursların resmi web sitelerinden alınmış bilgilerdir. Sizde daha detaylı olarak isterseniz araştırma yapabilirsin.

İyi Bayramlar !

Ben kış günlerine gelen bayramları, daha çok seviyorum .Sanıyorum ki, bayramları hep, kışın olan bir şey olarak algılamışım :)

Şimdiler de, bayramların eski bayramlar gibi anlamı  da kalmadı. Herkes bayram deyince tatil rezervasyonlarına başlıyorlar. Onlara da hak veriyorum , eşlerden biri özel sektörde çalışıyorsa ya da çalıştığı yerden izin alamama gibi bir durum oluyorsa, tatillerini yapıyorlar.

Lakin, ben yinede sabahları içinde bayram coşkusuyla uyandığımız, yakınlarımızı ziyarete gittiğimiz ve bir aile olduğumuzu daha iyi hatırladığımız bayram havalarını özlüyorum .

Sabah evden erken saatte çıkınca geceden kalma soğuk yüzüne çarpar. Ama bilirsin ki, gideceğin yer de ocakta, çaydanlık kaynar; kapıyı çaldığında, sevinçle gülen gözler karşılar, kucaklar seni... İşte bu, hayatta bir çok şeye değer, diye düşünüyorum.

Sevdiklerimiz henüz hayattayken, henüz onlara sarılıp sevgimizi ifade edebilecekken, bunu yapalım.

Herkese İyi Bayramlar...


14 Ekim 2013 Pazartesi

Dershaneye mi Gitsek Evde mi Çalışsak?

Dershaneler bir çoğumuzun çocukluk yaşlarından beri aşina olduğu evlerimiz haline geldi. Evlerimiz diyorum çünkü, sınavlara hazırlık esnasında evden çok orada vakit geçirdik. Sizi bilmem ama ben, dershanelerden diploma alacak seviyeye geldim. :)


"Bunca zaman boyunca, dershaneye gitmişsin eee var mı şimdilerde düşündüğün bir kurs vs?"

Yok !

Çok kısa ve net oldu sanırım :) Şaka bir yana dershaneye gitmenin kimilerimiz için faydası olduğu yadsınamaz bir gerçek.

Peki kimler için ?

1) Hangi konuya nereden başlayacağını bilmeyenlerimiz için,

2) Kendini disipline edemeyenlerimiz için,


İşte bu kadar!

Önceleri kendimi çalışırken disipline etmek konusunda çok zayıftım. Şu sandalyeler sanki bana batıyordu da bir türlü masanın başında oturamıyordum . Ama şimdi biliyorum ki, KPS denilen sınavı kazanmak istiyorsam mecburum. Başka şansım da yok. Eğer bir hedefe ulaşmak istiyorsanız o hedefin gerektirdiği şeyleri burun kıvırmadan yapmak zorundasınız. Bahaneleriniz varsa kim ne derse desin, o hedefe ulaşmayı sahiden istemiyorsunuz demektir. Disiplinli olmak içinde hayatınızı plan ve programlı yaşamak zorundasınız! İster bir deftere yazın programınızı , ister bir ajanda edinin ona yazın. ( Şahsen ajanda olayı bana kendimi önemli hissettiriyor. Mühim adamım ben modlarına giriyorum : >  )

Disiplin olayını aştıktan sonra da, konularınızı daha önceki yazılarımda belirttiğim gibi sıralayın ve ne kadar süre ayırmanız gerektiğine bakın. Sonra da bu konuları ve çalışma sürelerini, programınıza yerleştirin.


Bunları yapıp uyguladıktan sonra hiç bir engel kalmıyor önümüzde. Benim gibi evde sınava hazırlanmak isteyenler için yazdım bu yazıyı. Umuyorum faydalı olmuştur. Çalışmalara adım adım yaklaşmak düşüncesi bana daha cazip geliyor da :)







13 Ekim 2013 Pazar

Nasıl Çalışıyorum?

Dokuz günlük bayram tatili kimilerimiz için , ders çalışmaya da tatil anlamına gelmektedir. Ancak benim tatil dışında pek vaktim olmadığından, bu zaman  KPSS için  muhakkak bir şeyler yapmam demek oluyor.

Bende nasıl çalışsam diye planlar yapmaya başladım aklımdan . İşte bu yazımda da sizlerle bunu paylaşacağım.

Dershaneye gitmiyorum bildiğiniz gibi, o yüzden internet benim en büyük yardımcım.

Şimdi çalışma aşamasında sizlere neler yaptığımı basamak basamak anlatayım:

BASAMAK 1-- > Hangi konuya çalışacağımı tespit ediyorum.
BASAMAK 2-- > Konu ile ilgili internetten yayınlanmış videoları izliyorum.
BASAMAK 3-- > İnternetten bulabildiğim kadar vieoyu izlerken not tutuyorum.Dolayısıyla kendime bir defter ediniyorum.
BASAMAK 4-- > Elimdeki kaynak kitaplardan, konuya ilişkin okumaları yapıp, ek bilgileri de defterime yazıyorum.
BASAMAK 5-- > Notlarıma göz atıyorum.Yani tekrar ediyorum.
BASAMAK 6-- > Konu ile alakalı testler çözüyorum.
BASAMAK 7-- > Hatalı çözdüğüm ya da boş bıraktığım soruları defterime yazıyorum . Doğrularını da bulup onları da kenarlarına iliştiriyorum.
BASAMAK 8-- > Günlük tekrar, haftalık tekrar ve aylık tekrar sırasında defterime yazdığım bilgilere göz atıyorum.


İşte ben ders çalışırken, bu yolu izliyorum . Umarım sizin içinde faydalı olmuştur.

Her zaman kaç saat çalışsak diye düşünürdüm. Üniversitedeki hocalarımız: "Sizlere verdiğimiz her 1 saat ders için, eve gidince en az 3 saat çalışmalısınız ki bu konuda yeterli düzeye ulaşın." demişlerdi. İşte bende bu mantığı biraz kabul edenlerdenim. Tamam, belki üç saat olmaz; ama elimden geldiğince zaman ayırıyorum :) .

Bu arada yukarıda verdiğim yöntemi dershaneye giden arkadaşlara da tavsiye ederim. Netice de dershanedeki öğretmenlerinde bilgileri bir yere kadar, onların verdikleriyle de sınırlı kalmamalısınız.

KPSS konu bakımından oldukça kapsamlı. Sınavı garantiye almak için, ulaşabildiğiniz kadar çok kaynak ile çalışmalısınız.



Konuları Derecelendirin

Aslında bu biraz da program yapma konusuna giriyor. Kendi çalışmamda bunu yapacağım için sizinle de paylaşıyorum . Zaten amaç da buydu :)


Geçtiğimiz yazılarımda hangi dersi daha iyi anlıyorsunuz diye sormuştum . İşte bu sorunun cevabını bulduysanız ne ala!

Biliyorum iyi olduğumuz konulardan soru çözmek daha keyifli. Yaptıkça insanın morali yerine geliyor; ama deneme sınavları sonuçlarında yanlışlar ile karşılaştığınız zaman moral falan kalmıyor.

Bu yüzden yapamadığımız konulara öncelik verip, o konuları halletmekte fayda var. Unutmayın başarılı insanlar zevk aldığı şeyleri iyi yaptıkları için değil, zevk almadıkları şeyleri de iyi bir şekilde yaptıkları için başarılar.


Evet yapamadığımız konuların ne olduğunu nereden bileceğiz?

Zaten aşağı yukarı biliyoruzdur o konuları da, sevmediğimiz (başarılı olamadığımız) dersleri. Fakat, bir deneme sınavı yaparak bu konuyu ele almak daha yararlı olacaktır. Kendinize bir deneme sınavı uygulayın ve kesinlikler yanlış yaptığınız, boş bıraktığınız ve tereddütte kaldığınız soruları farklı şekillerde işaretleyin. Sonra da bunları bir liste haline getirin.

Listeniz de aşağıdaki maddeler olabilir:



  • Derslere göre listenizi oluşturun
  • Hangi konularda kendinizi eksik gördüğünüzü, ilgili dersin altına yazın
  • Yetersiz olduğunuz konuyu derecelendirin, ne kadar kötü durum diye:
    • dikkatsizlik (*)
    • konuyu biliyorum ama bu tarz soruya aşina değilim (**)
    • konuyu bilmiyorum (***)
    • ne yaparsam yapayım bu konuyu öğrenemeyeceğim(****)
  • Önceliğiniz 4 yıldızlı konulardan 1 yıldızlı konulara doğru olsun. Unutmayın hiç bir şey başarılamaz değildir. Ben doğuştan yetenek olayına pek inanmıyorum . Yetenekleriniz, neyin üzerine eğiliyor ve meraklı oluyorsanız o dal üzerinde gelişiyor. Yani matematik yapamamanızın çeşitli sebepleri olabilir; ama bu bir problem değil diyorum.
  • Eksik olduğunuzu düşündüğünüz konular ile ilgili çeşitli materyalleri kullanın.
  • Hata yaptığınız soruların çözümünü mutlaka araştırın ve bulup bir yere not alın.
  • Arada bir notlarınıza dönüp bakın.

Bunlar şimdilik aklıma gelenler.Konulara böyle çalışırsak, ileride rahat edeceğiz.

12 Ekim 2013 Cumartesi

Hangi Konuda İyiyim ?

İşte bu soruyu kendinize sormanız gerekiyor. Sahi hangi dersi daha iyi yapıyorsunuz ? Daha kolay anlıyor ve sorularını zorlanmadan çözüyorsunuz?

Ben daha öncede söylediğim gibi genel yetenek konusunda iyi sayılırım. 60 Genel Yetenek sorusundan hiç bir çalışma yapmadan 50'nin üzerinde netim geliyor. Ama elbette bir konuda iyiyim demek için netimin 60 olması taraftarıyım ki diğer konulardaki eksiğimi tamamlayabilirim.


Ama gelin görün ki şu genel kültür yok mu beni benden alıyor! "Bu kadar mı kültürsüzüm ben!Yuh bana!" diyorum her yanlış soru karşısında... Yıllarca okuduk ettik ama ne yazık ki bu yanım eksik kalmış. O yüzden ben çalışmalarımı yaparken o konulara ağırlık verme taraftarıyım. Sizlere de kendi zayıf olduğunuz kısımlardan başlamanızı öneriyorum.

Bu sefer kısa yazdı deyip de sevinmeyin. Bir konu daha var :)


Çalışmaları yaparken kendimizi tanımamız gerekiyor. Bu yüzden kendimize bir takım sorular sormamızda ve elbette bunların cevaplarını irdelememizde fayda var.


1) Hangi öğrenme şekliyle daha iyi anlıyorum ?

2) Hangi saatler arasında daha verimli çalışıyorum?

3) Konu çalışırken ya da ders çalışırken kaç dakikadan sonra beynim formatlanıyor ve ben hiç bir şey anlamadan sayfalara öylece bakakalıyorum?


Bu sorular daha da geliştirilebilir elbette. Şimdilik aklıma gelenler bunlar. Kendimizi tanımak, çalışmalarımızda büyük yollar katetmemizi sağlayacak. Benden demesi ;)

11 Ekim 2013 Cuma

Kendimizi Programlayalım



Bahaneleri çabucak buluruz; ama önemli olan kendimize kaliteli bahaneler üretmemiz değildir. Yapmamız gerekeni, her ne koşulda olursa olsun yapmalıyız(ölüm, doğum gibi özel sebepler hariç elbette).

Biliyorum iş program olayına gelince biraz tüylerimiz diken diken oluyor, midemize kramplar giriyor. "Yahu ben yapamıyorum bu program işlerini. Bana uymuyor! " Yok böyle bir bahane maalesef! Bal gibi bunun bahane olduğunu ve kaçma yolları türettiğinizi biliyorsunuz da hadi neyse! :)

Zaman hepimizin ortak problemi. Ayrıca en kıymetli hazinelerimiz arasında yer alıyor. Öyle para gibi de değil kabul edersiniz ki... Boşa harcadık mı bir daha ne yaparsak yapalım geri de kazanamıyoruz. O halde artık, zamanının bizim için bir problem olmaktan çıkması gerekiyor.

Zaman yönetimini öğrenmeliyiz. Bunun için çeşitli workshop'lar, seminerler düzenlenmiş, grup çalışmaları yapılmış, eğitimler verilmiş, kitaplar makaleler yazılmış. O yüzden neler yapacağımıza ilişkin bir baskı daha yapmak niyetinde değilim. Şu an için bunu gerekli görmüyorum . Merak eden arkadaşlar zaten biraz araştırmacı ruhları sayesinde, arama motorlarına "zaman yönetimi/kontrolü ...vb" gibi şeyler yazıp bilgi edinebilirler.

Her neyse ben konuyu fazla dallandırıp budaklandırmadan, toparlayayım.

Zaman yönetimi ile ilgili hangi kaynakları kullanırsanız kullanın hepsinde ortak bir şey bulursunuz: PROGRAM YAPIN.


Başarıya giden ilk adım kendimizi programlamakla başlıyor. Program yapmanın da çeşitli yolları var. Bu tamamen size kalmış. Ben bir çoğunu denedim. Saat saat , dakika dakika olan programlar pek bana göre değil. Kendimi baskı altında hissediyorum . Ve programıma o saatte uyamadığım zamanda da garip bir şekilde gergin oluyorum.

İşte bu yüzden günlük planlamalar yapıyorum . Mesela bugün, şu konu bitecek , yarında bunu bitireyim. Her gün şu kadar soru çözersem yeter... gibisinden. Benim için daha işlevsel oluyor.

Şimdi oturun ve çalışmalarınıza başlamadan önce, kendinize bir program hazırlayın. İnternetten biraz araştırın , kendinize uygun gördüğünüz programları kendinize uyarlayın.

Program hazırlamakla ya da bunu araştırmakla geçireceğiniz zaman kesinlikle bir kayıp değildir. Uzun vade de baktığınızda bunun size daha çok zaman kazandıracağını göreceksiniz.


10 Ekim 2013 Perşembe

Hareket Zamanı

Çok uzun uzun zamanlar var gibi geliyor sınava; ama malesef sandığımız kadar çok da bir süre kalmadı.

Dokuz aydan kısa bir süre kalmış millet! 

Çalışmaya nereden başlayacağım diye düşünmeyi bırakalım artık! Harekete geçelim.

Benim MATEMATİK ve TÜRKÇE ile aram iyi olduğu için o derslere ilişkin sadece deneme sınavı çözeceğim.  Diğer derslerden ise konu anlatımlı kitaplarım ve çözümlü soru bankalarım var. Şuan da ekstra kaynak almayı düşünmüyorum . Öncelikli olarak elimdeki kaynakları bitirmek niyetindeyim.

Elimdeki kaynakları sizlerle de paylaşayım:

1) İhtiyaç Yayınevi- KPSS GENEL YETENEK-GENEL KÜLTÜR MODÜLER KONU ANLATIMLI SET

2) Pegem Akademi- TARİH SORU BANKASI(TAMAMI ÇÖZÜMLÜ)

3)Pegem Akademi- ANAYASA/VATANDAŞLIK SORU BANKASI(TAMAMI ÇÖZÜMLÜ)

4)Yargı Yayınevi- COĞRAFYA SORU BANKASI(TAMAMI ÇÖZÜMLÜ)

5) Yediiklim- KPSS 2013 GENEL YETENEK 30X30 TÜRKÇE 

6) Yediiklim- KPSS 2013 GENEL YETENEK 30X30 MATEMATİK

7)Yargı Yayınevi- KPSS GENEL YETENEK-GENEL KÜLTÜR 3000 SORU YAPRAK TEST

8)İhtiyaç Yayınevi-Cep Kitapçıkları Serisi

9)İhtiyaç Yayınevi-24 SAATTE TARİH/COĞRAFYA/VATANDAŞLIK

10)Data Yayınları- KPSS 3G VE 3D TARİH

11)Data Yayınları- KPSS 3G VE 3D COĞRAFYA

12)Data Yayınları- KPSS 3G VE 3D ANAYASA

13)GEÇMİŞ YILLARA AİT-ÇIKMIŞSORULAR(ösym'nin arşivinden elde edebilirsiniz) 



Bayada kitabım varmış :) Yan yana koyduğumda çokmuş gibi görünmüyordu :)


9 Ekim 2013 Çarşamba

Giriş

Şimdi başlığı atarken fark ettim de Giriş-Gelişme-Sonuç şeklinde sanki kompozisyon yazıyorum :)

 Ahh ahh... okuldan mezun olalı seneler oldu ama hala iş yok güç yok. Eh haliyle, buda biraz bunalım sebebi oluyor. Bu arada boş durmuyorum elbette, hala okumaya devam ediyorum;lakin oda bir yere kadar. Artık insanın maddi olarak bir şekilde ipleri eline alması gerekiyor.

Özel sektör her zaman seçenekler arasında yer alıyor elbette; ama "Şöyle sırtımızı bir devlete dayayalım, düzenimiz olsun, akşam beş deyince oh paydos, hafta sonu da tatil. Maaşlarda iyiymiş! Yemeden yanında yat!" modunun bir kez de olsa hepimizin aklından geçmiş olduğuna inanıyorum . (Bu aralar benim aklımdan hiç çıkmıyor da :) ...)

İşte bu yüzden 2014 yılında KPSS B-Grubundan sınava gireceğim.Hadi hepimize hayırlı olsun sınav :)

Tercihlerde, kendi mesleğim ile ilgili bir yerlere yerleşmek için, en az 90 almam gerekiyor. Hoş mesleğin önemi de kalmadı ya artık! Hangi meslekten olursan ol, "Mümkünse full çekelim!" diyoruz. Önceki yıllarda girmiştim pek çalışma imkanım da olmamıştı sınava,sadece bir hafta öncesinden şöyle bir iki konuya göz atmıştım ve 76 almıştım. Yıllar geçtikçe, bilgileri de unutmuşuz haliyle. Biraz sıkı bir çalışmayla toplarım gibi geliyor.

Eh gelelim işin özüne...


Çok zamanım yok çalışmak için, çünkü aynı zamanda uğraşmam gereken bir dünya iş var, hangimizin yok ki ?

Ben pek de yalnız çalışmayı seven bir tip değilim. Böyle paylaşımcı olmak taraftarıyım. Bir de sınavı kazanmanın disiplin meselesi olduğu inancındayım. Az da motivasyon kattık mı işin içine tamamdır! Bu blog sayesinde de bunları başarabileceğime dair bir inanç geldi. O yüzden yazıyorum .

Ben çalışmaya çok kısa bir zaman sonra başlıyorum , haydi hep beraber başlayalım halledelim bir sınavı daha! Ben çalışırken de burada sizlerle sınava dair neler yaptığımı ya da neler  yapacağımı yazmayı umuyorum.


NOT: Arada bir böyle uzun yazarım. Şimdiden hazırlıklı olun ;)

Bir sonraki yazımda buluşmak dileğiyle ;)